Op zoek naar iets?

DE FIETSHOOGTEPUNTEN VAN DE PYRENEEËN

Opwarmen tijdens deze fietsweek doe je ‘s ochtends op het idylissche fietspad in de vallei, maar daarna start het echte werk: de beklimming van de dag. Er staan zes bergritten op het programma, eentje voor elke dag, in een volgorde die je zelf mag bepalen. Koninginnenrit van deze vakantie is de beklimming van de Tourmalet, niet voor niets de meest bereden col uit de Tourgeschiedenis. Heb je na veel inspanningen hijgend en puffend de top bereikt? Dan word je beloond met een spectaculair panorama, uitkijkend over groene hellingen en haarspeldbochten. Kers op de taart is de duizelingwekkende afdaling naar de vallei van Barèges. 

Legendarische cols

Ook andere beklimmingen zijn meer dan de moeite waard. Zo maakten de Soulor en Aubisque in 1910 deel uit van de eerste échte bergrit in de Tour de France, samen met de Tourmalet. Je beklimt eerst de Soulor en daarna de Aubisque, en het venijn zit ook hier in de staart. Op 2,5 km van de top hangt een herdenkingsplaat ter nagedachtenis aan de Nederlander Wim Van Est, die hier in 1951 in gele trui een bocht miste in de afdaling, 70 meter naar beneden viel en... vrijwel ongedeerd bleef. Faut le faire.
Maar de absolute favoriet is voor veel wielertoeristen de Col de Tentes of Port de Boucharo in Gavarnie. Omwille van de natuurpracht én de zalige rust, want gemotoriseerde voertuigen moeten hier tol betalen. Het is een doodlopende col, dus je daalt af langs dezelfde weg, maar dat is bepaald geen straf met al die majestueuze vergezichten.

Natuurschoon

Niet elke fietser is alleen maar gefocust op stijgingspercentages en hoogteverschillen. Het oog wil ook wat, en dat is in het Nationaal Park van de Pyreneeën geen enkel probleem. Met zijn ruige rotsformaties, reusachtige bossen, talloze bergmeertjes en rijke fauna en flora is dit een fantastisch natuurgebied. Na elke bocht wacht je een nieuw spectaculair panorama. Tijdens je fietstochten kom je her en der ook pittoreske dorpjes tegen, verscholen in een vallei. Het loont zeker de moeite om af en toe van je fiets te stappen en een drankje te nuttigen onder een boom op het lommerrijke dorpsplein. Je ogen trots gericht op de col die je vandaag bedwongen hebt.

Tot rust komen

In het hotel waar je geniet van een welverdiende nachtrust en dat gerund wordt door een zeer gastvrije uitbater, ben je in uitstekend gezelschap: ook fietshelden als Eddy Merckx en Bernard Hinault zijn hier ooit geweest. Een prima adresje dus, en dat zullen ook je smaakpapillen beamen: het eten is hier voortreffelijk. 
Wil je een rustdag inlassen, dan kun je een mooie wandeling maken, een wellnesscenter opzoeken (voor je stramme spieren!) of een uitstapje maken in de omgeving. Naar Lourdes, bijvoorbeeld, om een kaarsje te branden voor een prettig en veilig vervolg van je fietsvakantie. 

Ontdek FRANKRIJK - FRANSE PYRENEEËN - 8 DAGEN - NIEUW